Europese richtlijnen voor toegankelijke websites
Organisaties die een website hebben, moeten eraan denken dat deze toegankelijk is voor alle bezoekers. Dus ook voor blinden en slechtzienden. Voor overheidswebsites is het al verplicht aan bepaalde eisen te voldoen. Die eisen moeten straks breder gelden.
Als klanten of burgers op bezoek willen bij een organisatie wilt u natuurlijk dat zij makkelijk toegang krijgen tot het gebouw. Logisch, maar ook een bezoek aan de website (tool) van een organisatie kan vol obstakels zitten. Daarom is het goed om al bij de bouw van een website rekening te houden met bezoekers die in lichte of ernstige mate visueel gehandicapt zijn. Voor websites van de overheid bestaat hiervoor een wettelijke verplichting, maar voor bedrijven niet. Europese lidstaten zijn nu in overleg over een EU-richtlijn die voorschrijft dat de huidige webrichtlijnen voor toegankelijkheid van websites breder verplicht worden gesteld.
Teksten voorlezen op toegankelijke website
De richtlijnen voor de toegankelijkheid van websites van organisaties zijn bekend onder de naam ‘web content accessibility guidelines’ (WCAG). De lidstaten van de EU onderhandelen over de vraag in hoeverre de richtlijnen ook moeten gelden voor bedrijven. In Nederland zijn op dit moment alleen overheidsorganisaties verplicht zich aan de eisen van de WCAG te houden. Organisaties kunnen het bezoekers van de website makkelijker maken door onder meer de mogelijkheid te bieden de grootte van de letters aan te passen. Ook de optie webteksten te laten voorlezen, maakt het voor blinden en slechtzienden toch mogelijk kennis te nemen van de inhoud van websites. De webrichtlijnen zijn online in te zien.