Eis: iets meer loon dan inflatie
Veel vakbonden weten al welke looneis ze gaan presenteren op Prinsjesdag. Als het aan de FNV Bondgenoten ligt, krijgt iedereen een loonsverhoging boven inflatieniveau. Zo kunnen werknemers weer wat meer geld uitgeven en dat is goed voor de economie.
Het antwoord op de economische problemen is volgens FNV Bondgenoten - de grootste industriële en agrarische vakbond van Nederland - in ieder geval niet om géén loonsverhoging te geven. Koopkrachtstijging is nodig, dus eist de bond een loonsverhoging iets boven het inflatieniveau. Looneisen worden door de vakbonden op Prinsjesdag altijd officieel bekendgemaakt.
Uw bestuurder zal waarschijnlijk zeggen dat loonsverhoging financieel amper haalbaar is. De vakbonden denken daar anders over: veel organisaties zijn financieel gezond en de ruimte om wat extra's te doen met de lonen is er. Welke algemene looneis er komt, is dus afwachten. Ook zegt het nog niks over de looneis van vakbonden in uw sector. Die kan beduidend lager - soms zelf hoger - liggen.
Loonsverhoging in cao
Loonsverhoging is in elke cao een heet hangijzer. Zowel de werknemersorganisatie als de werkgever of werkgeversorganisatie doen voorstellen. Maar ze moeten het niet alleen eens worden over de inhoud, maar ook over de wettelijke verplichtingen rondom het proces van de totstandkoming van een cao. Als ondernemingsraad heeft u de plicht om te kijken of de cao en de loonsverhogingen wel nageleefd worden.