U bent hier

OR & Medezeggenschap
Duidelijkheid over opleidingsmogelijkheden mist

Duidelijkheid over opleidingsmogelijkheden mist

Voor veel werknemers zijn de opleidingsmogelijkheden bij hun werkgever onduidelijk. Werknemers missen een overzicht van opleidingen of cursussen die ze kunnen volgen en beschikken niet over een opleidingsbudget vanuit de werkgever. Wilt u met uw OR invloed uitoefenen op het opleidingsbeleid, onderzoek dan eerst in hoeverre uw achterban op de hoogte is van de opleidingsmogelijkheden.

Uit onderzoek van NIDAP en Springest blijkt dat 40% van de werknemers de opleidingsmogelijkheden van hun werkgever onduidelijk vindt. Van de ondervraagden geeft 59% aan dat er bij hun organisatie geen overzicht is van opleidingen, trainingen en cursussen die werknemers kunnen volgen. Met name in de ICT, farmacie en dienstverlening missen werknemers goede informatie over scholing.

Instemmingsrecht bij personeelsopleiding

Werknemers weten vaak ook niet of er budget is voor scholing. Van de ondervraagden gaf 57% aan geen opleidingsbudget te hebben en 18% wist niet of hij aanspraak maakte op budget. Toch wordt het opleidingsbudget vaak niet volledig benut. Dat komt mogelijk doordat werknemers niet helemaal op de hoogte zijn van hun mogelijkheden. Ook uw OR houdt zich bezig met het opleidingsbeleid van de organisatie. Het instemmingsrecht is namelijk van toepassing als de bestuurder een regeling op het gebied van de personeelsopleiding wil invoeren, wijzigen of intrekken (artikel 27 lid 1f WOR).

Meer opleidingskansen door scholingsrecht in WWZ?

In de Wet werk en zekerheid (WWZ) is een scholingsrecht opgenomen. Dat houdt in dat de werkgever de werknemers per 1 juli 2015 in staat moet stellen om noodzakelijke scholing te volgen. U las hierover al in het bericht ‘Scholingsrecht voor werknemers per 1 juli 2015’. Door het scholingsrecht verwacht 26% van de werknemers meer opleidingskansen te krijgen, maar de helft van de werknemers blijft hierin neutraal.