Deel van loon verplicht naar scholing
Als het aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ligt, moeten werkgevers verplicht een deel van het loon van werknemers reserveren voor scholing. Hij gaat deze mogelijkheid verder onderzoeken, zo blijkt uit een bericht van de Volkskrant.
Door de toenemende robotisering en ontwikkeling van andere technologieën neemt volgens de minister de werkgelegenheid de komende jaren af. Een manier om dit tegen te gaan is investeren in scholing. Als werknemers leren hoe ze nieuwe technologieën moeten toepassen, kunnen werknemers en robots elkaar in de toekomst mogelijk aanvullen.
Scholingsfondsen kunnen subsidies toewijzen
Werkgeversorganisatie VNO-NCW wijst de minister erop dat door een deel van het loon te reserveren voor scholing het salaris van werknemers omlaag zal gaan. Het is maar de vraag of werknemers hier zelf op zitten te wachten. Bovendien zijn er veel scholingsfondsen waar werkgevers terechtkunnen voor subsidies als zij willen investeren in de scholing van hun werknemers.
Gevolgen van de robotisering
Het is niet de eerste keer dat de minister waarschuwt voor de gevolgen van de robotisering. Volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid loopt het echter zo’n vaart nog niet. Voor elke 10.000 werknemers zijn er in Nederland nu 93 robots. Dit aantal ligt een stuk lager dan in sommige andere landen.