U bent hier

OR & Medezeggenschap
Bestuurder moet waarschuwing bij slaapkop bewijzen

Bestuurder moet waarschuwing bij slaapkop bewijzen

Als uw bestuurder goede redenen denkt te hebben om een bestaande arbeidsovereenkomst te laten ontbinden, zal de rechter altijd toetsen of de aangevoerde redenen inderdaad zwaar genoeg wegen om een werknemer te ontslaan. Ook moet uw bestuurder echt (schriftelijke) bewijzen paraat hebben waaruit blijkt dat hij de werknemer eerder heeft aangesproken op zijn gedrag, ook als hij een slaapkop was.

Een werkgever wilde de arbeidsovereenkomst van een beveiliger laten ontbinden. Op een zeker moment zou de man – zo beweerden drie collega's tenminste – tijdens werktijd slapend in de auto zijn aangetroffen. Toen de bestuurder daar lucht van kreeg, belde hij hem op om te horen wat er was gebeurd. De beveiliger beweerde dat hij tijdens een pauze achterovergeleund naar een dvd had zitten kijken en dat hij in zijn ogen had gewreven.

Betrapt en ontslagen op staande voet

De werkgever ontsloeg hem vervolgens telefonisch op staande voet. De man zou al eerder tijdens werktijd hebben geslapen en ook daarvoor zijn gewaarschuwd. Bovendien zou de organisatie als gevolg van het uiterlijk (hij droeg oorbellen) en het gedrag van de beveiliger opdrachten zijn kwijtgeraakt. De kantonrechter vond het – op grond van de verklaringen van collega's – aannemelijk dat de beveiliger had geslapen. Maar de vraag was of deze reden dringend genoeg was om hem op staande voet te ontslaan.
Omdat de werkgever aan de kantonrechter geen schriftelijke waarschuwingen kon overhandigen waaruit bleek dat de beveiliger vaker was betrapt op slapen tijdens werktijd of dat hij was aangesproken op zijn gedrag, zag de kantonrechter geen reden tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Het verzoek werd dus afgewezen.
Kantonrechter Maastricht, 8 januari 2009, LJN: BH0087