Bereid u voor op de week van de werkstress
Van 14 tot en met 17 november vindt de jaarlijkse week van de werkstress plaats. Daarin vragen organisaties aandacht voor de nummer één beroepsziekte: stress op de werkvloer. Doet u ook mee?
De week van de werkstress is een mooie aanleiding voor werkgevers en werknemers om met elkaar in gesprek te gaan over werkstress. Hoe is het gesteld met het stressniveau op de werkvloer en is er sprake van werkdruk of werkstress? De week van de werkstress is een initiatief van het ministerie van SZW. Op de website staan tal van tips en hulpmiddelen.
Stress kan leiden tot depressie of burn out
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) kan stress veroorzaken, waardoor een werknemer niet meer met plezier naar werk gaat. Werkstress verergert lichamelijke klachten en op de lange termijn kan het leiden tot depressies en burn-outs. Omdat het hier om een serieus arbeidsrisico gaat, hoort deze thuis in de RI&E van uw organisatie
De OR kan actie ondernemen
De ondernemingsraad heeft de wettelijke taak om ervoor te zorgen dat de organisatie regels rondom arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, werk- en pauzetijden naleeft. De OR kan dus ingrijpen als stress de overhand krijgt op de werkvloer door in gesprek te gaan met de preventiemedewerker.