Amper vrouwen en allochtonen in OR
Zeer zelden is de samenstelling van de OR in balans met die van het personeelsbestand. Dat blijkt ook uit het Trendonderzoek van OR Rendement. Het Multi Nationale Ondernemingsradenoverleg (MNO) weet waarom zo weinig jongeren, vrouwen en allochtonen deelnemen aan de medezeggenschap.
Slechts 5,5% van alle leden van de ondernemingsraad is jonger dan 35 jaar. Een dikke 63% is tussen de 40 en de 50. En inderdaad is het ook zelden zo dat allochtonen in de raad zitten: op de vraag 'Hoeveel procent binnen uw OR is allochtoon?' antwoord maar liefst driekwart '0%'. Slechts eenvijfde geeft aan dat het aandeel allochtonen bij hen tussen de 1 en 20% ligt. En de meeste ondernemingsraden hebben minder dan 30% vrouwen in hun gelederen.
In de meeste bedrijven is onbekend waar dat aan ligt. In het geval van vrouwen wordt deeltijdwerk nogal eens als reden genoemd, maar daar zet de MNO vraagtekens bij. Van jongeren leeft vrij algemeen het beeld dat die de medezeggenschap mijden omdat ze beducht zijn voor hun carrière. Als het om allochtonen gaat, wordt nogal eens verwezen naar algemene redenen als 'onbekendheid' en 'culturele achtergrond'.
Actief werven heeft zin
Zelden wordt actief gezocht naar kandidaten die uit de genoemde groepen afkomstig zijn. MNO geeft daarom ook het advies te gaan werven onder vrouwen, jongeren en allochtonen. Zo kunt u ze laten zien dat ze welkom zijn. Soms motiveert zelfs het management de werknemers om zich verkiesbaar te stellen voor een termijn in de medezeggenschap.