Agressie tegen vakbond neemt toe
Tot nog toe is het niet of nauwelijks voorgekomen dat werkgevers fysiek geweld gebruiken om de vakbond te weren. Tot nog toe - want het komt wel vaker voor. Afgelopen dinsdag zijn twee organizers bijna aangereden door een directeur. Er is aangifte wegens poging tot doodslag gedaan. Bestuurders in het nauw kunnen door de toenemende actiedruk rare sprongen maken.
Maandag kon u nog op OR Rendement lezen in 'Sterk groeiende actiedruk van vakbonden' dat veel sectoren nu te maken hebben met stakingen en cao-acties. Vaak schakelen vakbonden organizers in om werknemers te attenderen op het feit dat vakbondsleden met een cao moeten instemmen. Deze ledenwervers maken doorgaans een afspraak om langs te komen en werknemers toe te spreken of folders uit te delen. Veel bestuurders zijn echter niet gediend van deze vakbondsaandacht en maken zich met smoezen van de organizers af.
Inrijden op organizers
De bestuurder bij horecagroothandel Hanos, Hans Kranenburg, uitte dinsdagochtend zijn ongenoegen op een andere - ietwat agressieve - manier. Twee organizers van FNV Bondgenoten vroegen bij de bedrijfsingang aan werknemers een korte enquête in te vullen. De werkgever wilde dat niet hebben en reed met zijn auto op de organizers in. Ze moesten tussen geparkeerde auto's duiken. Zij deden daarna bij de politie aangifte wegens poging tot doodslag.
Grondwettelijk recht vakbonden
In Nederland hebben vakbonden het grondwettelijke recht om werknemers te verenigen. Doorgaans wordt in overleg met werkgevers bepaald waar en wanneer vakbonden de gelegenheid hebben om werknemers te informeren. Organizing wordt vooral toegepast in Angelsaksische landen en heeft daar enkele opvallende successen opgeleverd. Sinds kort wordt de methode ook in Nederland ingezet.