Opdrachtgever aansprakelijk voor cao-loon

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil het bestaan van schijnconstructies op de arbeidsmarkt aanpakken. Hij komt daarom in de loop van volgend jaar met een wetsvoorstel Aanpak schijnconstructies. Hierdoor worden opdrachtgevers aansprakelijk voor de betaling van het cao-loon aan de werknemers van een opdrachtnemer.

Werkgevers zijn verplicht om werknemers het cao-loon uit te betalen. Vanaf volgend jaar zijn zij ook aansprakelijk voor het betalen van het cao-loon aan de werknemers van de opdrachtnemer. Stel dat uw werkgever een vertaalbureau inhuurt om een opdracht uit te voeren. Uw werkgever (als opdrachtgever) is dan straks aansprakelijk voor de betaling van het cao-loon aan de vertalers, als het vertaalbureau (als opdrachtnemer) deze verplichting niet nakomt. Deze ‘ketenaansprakelijkheid’ geldt nu alleen voor uitzendbureaus voor de betaling van het minimumloon. Vanaf volgend jaar wordt de ketenaansprakelijkheid dus uitgebreid naar opdrachtgevers voor het betalen van het cao-loon. Dit is een van de maatregelen die minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil nemen om schijnconstructies tegen te gaan. Dat maakte hij bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Werknemers kunnen betaling cao-loon straks makkelijker afdwingen

Daarnaast is het straks niet meer mogelijk om buitenlandse werknemers een deel van het minimumloon te betalen als onkostenvergoeding. Werkgevers gebruiken deze constructie om minder loonbelasting/premie volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen te betalen. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie en verdringing van Nederlandse werknemers op de arbeidsmarkt. Werknemers kunnen straks makkelijker naar de rechter stappen als zij niet het cao-loon ontvangen.
Zoals u kon lezen in het bericht ‘Flexwerker krijgt sneller vast contract’ kwam de aanpak van schijnconstructies al aan bod in de Prinsjesdagstukken. Ook de Inspectie SZW maakte in het Jaarplan voor 2014 (pdf) bekend hieraan extra aandacht te schenken.