Ook met WK neemt grijs verzuim toe

Het WK-voetbal is net Carnaval: het grijs verzuim neemt dan ook toe. Grijs verzuim is wel aanwezig kunnen zijn, maar niet willen. Kortom: door een kater niet op het werk komen. Grijs verzuim is te bestrijden door een gezondheidsbonus: extra geld bijvoorbeeld of extra vrije dagen als werknemers zich niet ziek melden.

Bij erkende ziektes - griep of wat dan ook - is er wit verzuim. Wanneer de werknemer zich ziek meldt zonder ziek te zijn, is er sprake van zwart verzuim. De tussenterm, grijs verzuim, is een ziektemelding op grond van reële klachten waarbij het echter twijfelachtig blijft of de werknemer echt niet tot werken in staat is. Of wanneer de werknemer alleen maar 'lijfelijk' aanwezig is en totaal niet productief is.

Gezondheidsbonus: vakantiedagen

Grijs verzuim kunt u terugdringen door niet-ziekmelden te belonen met een 'gezondheidsbonus'. Zoals we u al eerder meldden, heeft DSM bijvoorbeeld het 'EVT-systeem' (extra vrije tijd). Iedere werknemer die een volledig kalenderjaar in dienst is, krijgt naast zijn wettelijke vakantiedagen maar liefst 25 extra vrije dagen. Tien daarvan zijn vaste vakantiedagen, de vijftien resterende kunnen de medewerkers verdienen door niet te verzuimen.

Gezondheidsbonus: geld

Een gezondheidsbonus kan ook anders. Bijvoorbeeld bij één ziekmelding (van maximaal vijf werkdagen) per jaar een extra bonus van € 250 geven. Bij twee ziekmeldingen (van totaal maximaal tien werkdagen) of één ziekmelding van meer dan vijf werkdagen een extra bonus van € 100 te geven en bij drie of meer ziekmeldingen geen extra bonus vertrekken. Als de bedrijfscultuur zo is dat werknemers zich om elk wissewasje ziek melden, kan dat erg positief zijn. Al zullen ook veel van de werknemers in uw organisatie dit anders zien - als het belonen van de sterkeren en straffen van de zwakkeren.