Ook een oproepcontract ontbindt u via UWV

Maakt u af en toe gebruik van oproepkrachten? Let er dan op dat als u een oproepkracht na een bepaalde periode niet meer oproept, dit gezien kan worden als ontslag. De oproepkracht kan dan namelijk een beroep doen op het rechtsvermoeden. Dit betekent dat hij recht heeft op loondoorbetaling voor het gemiddeld aantal uren dat hij de afgelopen maanden bij u heeft gewerkt. Dit bevestigde de kantonrechter in Amsterdam.

In deze zaak besloot een werkgever een oproepkracht – met een oproepovereenkomst van een jaar – nadat zij vier maanden voor de onderneming had gewerkt, niet meer op te roepen. De oproepkracht stapte naar de rechter omdat zij vond dat ze op grond van het zogenoemde rechtsvermoeden recht had om gemiddeld 23 uur per week opgeroepen te worden. Dit was namelijk het gemiddelde aantal uren dat zij in de afgelopen drie maanden had gewerkt. Ze wilde deze uren doorbetaald krijgen tot het einde van haar contract.

Werkgever moet loon doorbetalen tot het einde van de oproepovereenkomst

De rechter bevestigde dat de oproepkracht een beroep kon doen op het rechtsvermoeden. Dit betekende dat zij recht had op loondoorbetaling voor het aantal uren dat zij gemiddeld de afgelopen drie maanden had gewerkt. Als de werkgever niet meer met de oproepkracht wilde werken, had hij hiervoor een ontslagvergunning moeten aanvragen bij UWV. Omdat  hij dit niet had gedaan, was de werkgever loon verschuldigd tot het einde van de oproepovereenkomst. 
Kantonrechter Amsterdam, 3 februari 2014, ECLI (verkort): 522

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over het beeïndigen van een contract van een oproepkracht, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!