Woon-werkverkeer is altijd zakelijk
Het gerechtshof in Arnhem heeft bevestigd dat woon-werkverkeer met een auto van de zaak altijd zakelijk is, zelfs als een werknemer meerdere malen per dag op en neer naar huis rijdt. De raadsheren verwierpen met die uitspraak een hoger beroep van de Belastingdienst. Die vindt namelijk dat een werknemer in principe maar één keer per dag op en neer mag rijden.
Voor een werknemer die minder dan vijfhonderd kilometer privé rijdt in zijn auto van de zaak hoeft u geen loonbijtelling toe te passen. Ook woon-werkverkeer is in dit verband zakelijk. Maar het is volgens de fiscus niet de bedoeling om vaker dan één keer per dag op en neer tussen huis en werk te rijden. Dat was ook de inzet van een rechtszaak waar u eind vorig jaar over heeft kunnen lezen in Salaris Rendement (nummer 11-2009 op pagina 15). Het ging om een directeur-grootaandeelhouder (dga) die vaak tussen de middag naar huis reed om te lunchen. Volgens hem waren die lunchritten zakelijk woon-werkverkeer, waardoor hij onder de bijtellingsgrens bleef. De rechtbank in Arnhem accepteerde zijn standpunt. In de wet is het begrip ‘woon-werkverkeer’ niet verder toegelicht. Zo staat er geen beperking in de wet voor het aantal keren dat iemand per dag tussen zijn wonen en zijn werk rijdt.
Gerechtshof bevestigt uitspraak
De fiscus ging tegen deze uitspraak in hoger beroep. Maar het gerechtshof in Arnhem bevestigde de eerdere uitspraak van de rechtbank. Het is dus ook volgens de raadsheren niet van belang hoe vaak iemand heen en weer rijdt tussen woning en werk: het zijn allemaal zakelijke kilometers. De Vereniging Auto van de Zaak verzamelt nu claims van werknemers die in het licht van deze uitspraak ten onrechte een naheffingsaanslag hebben gekregen.
Gerechtshof Arnhem, 2 november 2010, (nog) niet gepubliceerd