Werknemers wel of niet vrij op 5 mei?
Aanstaande donderdag is het weer Bevrijdingsdag. De vraag die rond deze dag – net als bij Goede Vrijdag – vaak speelt, is of werknemers dan recht hebben op een vrije dag. De verwarring ontstaat vaak doordat 5 mei als algemeen erkende feestdag kwalificeert. Of het ook een vrije dag is, zult u echter in uw eigen arbeidsvoorwaarden moeten nakijken.
Bevrijdingsdag is een nationale feestdag. Naast 5 mei geeft de wet de volgende algemeen erkende feestdagen: Nieuwjaarsdag, Koninginnedag, Hemelvaartsdag en de paas-, pinkster- en kerstdagen. Voor Bevrijdingsdag geldt dat het aan de werkgever is om te bepalen – uiteraard rekening houdend met eventuele (collectieve) arbeidsvoorwaarden – of werknemers die dag recht op vrijaf hebben.
Vaak alleen vrij in lustrumjaar
In de arbeidsvoorwaarden is vaak vastgelegd dat werknemers alleen in een lustrumjaar – zoals in 2010 het geval was, en in 2015 en 2020 weer zo zal zijn – recht hebben op vrij op Bevrijdingsdag. Maar dat is dus niet verplicht. Het kan ook zijn dat de werknemers elk jaar vrij zijn op 5 mei.
Als er in de (collectieve) arbeidsvoorwaarden niets is geregeld over Bevrijdingsdag, zullen de werknemers echter gewoon aan de slag moeten, zonder dat ze een extra toeslag op het loon hoeven te verwachten. Desgewenst kunnen ze wel een vrije dag opnemen ten laste van hun vakantiesaldo. Om te achterhalen of 5 mei in uw onderneming een vrije dag is, moet u de arbeidsvoorwaarden er dus eens op naslaan!