U bent hier

Onderneming & Salaris
Werkgever kan goede-doelensporter vaak onbelast steunen

Werkgever kan goede-doelensporter vaak onbelast steunen

Als een werknemer zich op sportieve wijze inzet voor een goed doel, door bijvoorbeeld de Alpe d’Huzes of de Roparun te doen, kan zijn werkgever hem op verschillende manieren ondersteunen. Dat kan onder voorwaarden zelfs onbelast!

Veel werknemers zetten zich in voor goede doelen. Dat kan door te collecteren of te doneren aan het goede doel zelf, maar ook door zogenoemde sportieve fondsenwerving. Hierbij levert de werknemer een sportieve prestatie in ruil voor sponsoring. Dat sponsorgeld gaat vervolgens naar het goede doel. Bekende voorbeelden zijn de Alpe d’Huzes en de Roparun.

Verblijf of maaltijd sponsoren

Werkgevers kunnen bijvoorbeeld het verblijf of de maaltijden van de sporters sponsoren tijdens de sportieve prestatie. Ze hebben daarbij een aantal opties, zoals:

  • Ze verstrekken de maaltijden en het verblijf of één van beide aan het team, door bijvoorbeeld een touringcar of camper ter beschikking te stellen.
  • Ze sponsoren het team en niet de individuele werknemer.
  • Ze geven de individuele werknemer een vergoeding voor zijn verblijf of maaltijden.

Wel of geen belast loon

Bij de eerste twee opties is er geen individueel voordeel voor de werknemer. Het sponsoren van het team of het verstrekken van de maaltijden of het verblijf vormt daarom geen belast loon. Bij de derde optie is daar wél sprake van. De werkgever moet in dat geval de vergoeding aan de individuele werknemer tot zijn loon rekenen of als eindheffingsloon onderbrengen in de vrije ruimte (tool).