U bent hier

Onderneming & Salaris
Volgend jaar ook minimumloon voor AOW'er

Volgend jaar ook minimumloon voor AOW'er

Door de stijging van de AOW-leeftijd moeten werknemers sowieso langer doorwerken. Maar minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om werknemers ook ná het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd in dienst te nemen of te houden. Hiervoor heeft Kamp enkele maatregelen bedacht.

Veel werknemers vinden het een risico om oudere werknemers aan te nemen of in dienst te houden; werkgevers zijn bang dat oudere werknemers vaker en langer ziek zijn dan hun jongere collega’s. De loondoorbetalingsplicht van 104 weken bij ziekte belemmert daardoor het aannemen en in dienst houden van AOW-gerechtigden. Eén van de maatregelen die minister Kamp wil doorvoeren, is een loondoorbetalingsplicht van zes weken voor AOW’ers. Ook wil de minister de re-integratieverplichtingen beperken die werkgevers voor deze groep werknemers hebben.

Extra tijdelijke contracten voor AOW’ers

Daarnaast wil Kamp meer tijdelijke contracten voor werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Nu krijgt een werknemer na drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Straks moet het voor werkgevers mogelijk zijn om meer dan drie tijdelijke contracten te geven aan een AOW’er.
Het automatische ontslag bij het bereiken van de AOW-gerechtige leeftijd (nu nog de 65e verjaardag) blijft wel bestaan. Werkgever en werknemer kunnen dan onderling afspraken maken over het wel of niet laten voortduren van de arbeidsovereenkomst.

Ook voor 65-plussers een minimumloon

Kamp wil het voor 65-plussers zelf ook aantrekkelijker maken om door te werken. Dit doet hij door het minimumloon en minimumvakantiebijslag ook voor hen te laten gelden. Nu ligt de grens van het minimumloon bij 65 jaar, waardoor 65-plussers soms onderbetaald worden. Met een minimumloon wordt dat voorkomen.
De ministerraad heeft ingestemd met de plannen van minister Kamp en het voorstel ligt nu bij de Raad van State voor advies. De geplande inwerkingtreding van de plannen is 1 juli 2013.