Verstrekkingen voor thuiswerken soms onbelast
Steeds meer werknemers werken regelmatig thuis. Ook hun thuiswerkplek moet voldoen aan de arboregels. Onder de werkkostenregeling (WKR) kunt u enkele voorzieningen voor de thuiswerkplek onder voorwaarden onbelast verstrekken. Deze komen dan niet ten laste van uw vrije ruimte.
De werkplek op kantoor en thuis moeten voldoen aan de eisen van het arbobeleid van uw onderneming. Vanuit de Tweede Kamer waren vragen gesteld over de regels voor het vergoeden en verstrekken van voorzieningen voor de thuiswerkplek onder de WKR. Kortgeleden heeft staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hier in een brief (pdf) meer duidelijkheid over gegeven.
Voorzieningen voor de thuiswerkplek onbelast verstrekken
Onder de WKR zijn alle vergoedingen en verstrekkingen belast loon voor de werknemer, tenzij u ze aanwijst als eindheffingsloon in de vrije ruimte. Voor enkele verstrekkingen – niet vergoedingen – bestaat een gerichte vrijstelling of geldt een nihilwaardering. Deze kunt u dus verstrekken zonder dat ze de vrije ruimte opsnoepen.
Ook enkele verstrekkingen voor de thuiswerkplek zijn onder de WKR in bepaalde gevallen onbelast:
- verstrekkingen die rechtstreeks voortvloeien uit het arbeidsomstandighedenbeleid (bijvoorbeeld de inrichting van de beeldschermwerkplek thuis);
- verstrekkingen die de werknemer deels op de reguliere werkplek gebruikt en deels op de thuiswerkplek. Is een verstrekking op de reguliere werkplek onbelast, dan is het gebruik daarvan op de thuiswerkplek ook onbelast (bijvoorbeeld de mobiele telefoon en gereedschap).
Meer thuiswerkers door Het Nieuwe Werken
Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) blijkt dat in 2011 werknemers gemiddeld 6,2 uur per week thuis hebben gewerkt. De toename in het aantal thuiswerkers heeft onder andere te maken met de lange reistijd van veel werknemers. De gemiddelde reistijd (het totaal van de heen- en terugreis) lag in 2011 op 51,9 minuten. Een dag(deel) vanuit huis werken kan dus veel tijd schelen. Met de invoering van Het Nieuwe Werken en de vraag naar flexibele arbeidstijden zullen steeds meer werknemers regelmatig thuis gaan werken. U zult dan ook vaker te maken krijgen met het verstrekken van arbovoorzieningen voor de thuiswerkplek.