U bent hier

Onderneming & Salaris
Verkorting ketenbepaling per 1 juli 2015

Verkorting ketenbepaling per 1 juli 2015

Onlangs heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Werk en zekerheid, die het ontslagrecht aanpast en enkele wetten verandert omtrent flexkrachten. Wel is er het één en ander in het oorspronkelijke wetsvoorstel gewijzigd. Zo gaat een deel van de wet niet dit jaar, maar pas per 1 juli 2015 in.

Begin deze week ging de Tweede Kamer definitief akkoord met het wetsvoorstel Werk en zekerheid. Wel zijn er een aantal voorstellen ingediend om sommige maatregelen aan te passen. Een belangrijke wijziging is dat de kortere ketenbepaling niet ingaat per 1 juli 2014, maar pas op 1 juli 2015. Over de ketenbepaling kon u al lezen in het bericht ‘Nieuwe ketenbepaling naar de Tweede Kamer’. Deze maatregel gaat daardoor tegelijk in met de wijziging van het ontslagrecht. Zie hiervoor ook het bericht ‘Hervorming ontslagrecht een stap dichterbij’.

Overbruggingsregeling transitievergoeding kleine onderneming

Een andere aanpassing betreft de transitievergoeding die kleinere werkgevers moeten betalen. Er komt een overbruggingsregeling voor ondernemingen met minder dan 25 werknemers. Zij mogen bij de berekening van de transitievergoeding uitgaan van de duur van het dienstverband vanaf 1 mei 2013. Deze datum is gekozen omdat het sociaal akkoord in april 2013 is gesloten. Werkgevers hadden vanaf dat moment dus rekening kunnen houden met de transitievergoeding. De dienstjaren van vóór die datum blijven bij de berekening van de transitievergoeding voorlopig buiten beschouwing.
Deze overbruggingsregeling heeft alleen betrekking op ontslag wegens bedrijfseconomische redenen dat het gevolg is van een slechte financiële situatie. In principe geldt de overgangsregeling tot 1 januari 2020. Deze maatregel wordt wel tussentijds geëvalueerd en eventueel verlengd of ingekort. Meer over het berekenen van de hoogte van de transitievergoeding leest u in het bericht ‘Recht op transitiebudget pas na twee dienstjaren’.

Mogelijkheden meerjarig tweede contract onderzocht

Ook over het evalueren van de verkorting van de ketenbepaling zijn afspraken gemaakt. Drie jaar na inwerkingtreding wordt deze wijziging geëvalueerd. Enkele Tweede Kamerleden hadden voorgesteld om het recht op de transitievergoeding te versoepelen en de wijziging van de ketenbepaling (deels) terug te draaien, maar hier was geen Kamermeerderheid voor. Wel wordt de mogelijkheid voor een meerjarig tweede contract onderzocht. Met deze regeling zou de maximale termijn van twee jaar flexwerk vervallen als een werkgever een tweede tijdelijk contract van twee tot vijf jaar aanbiedt. Pas op Prinsjesdag is hier waarschijnlijk meer over bekend.
Op 4 maart 2014 bespreekt de Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid het wetsvoorstel. Dan wordt ook bekend wanneer de Eerste Kamer het zal behandelen.