U bent hier

Onderneming & Salaris
UWV neemt betaling tijdens kraamverlof over

UWV neemt betaling tijdens kraamverlof over

Het kan zomaar zijn dat uw onderneming in de toekomst niet meer opdraait voor de loondoorbetaling bij kraamverlof voor vaders. Tenminste, als de Tweede en Eerste Kamer een recent ingediend wetsvoorstel aannemen. Naast een verlenging van het kraamverlof van twee naar vijf dagen, regelt dit voorstel namelijk dat de financiële lasten ervan voor rekening van UWV komen.

Onze wet geeft vaders – en zogeheten meemoeders – bij de geboorte van een kind recht op twee dagen betaald verlof, het kraamverlof. Deze dagen moeten zij in de eerste vier weken na de geboorte van hun kind opnemen. Na de afwijzing vorig jaar van het wetsvoorstel om dit wettelijke verlof naar tien dagen te verlengen, heeft GroenLinks nu een nieuw voorstel ingediend. Het plan is om vaders vijf dagen vrij te geven na de geboorte van hun kind. Dat zijn dus drie dagen meer dan op dit moment het geval is. Deze dagen zijn uiteraard gerelateerd aan de arbeidsduur per week, wat inhoudt dat u bij een parttimer het kraamverlof naar rato moet berekenen.

Indirect betaalt u mee

Het wetsvoorstel draait niet alleen om de verlenging van het kraamverlof, dat dan ‘babyverlof’ zal gaan heten. Het voorstel is ook om dit verlof niet langer voor rekening van de werkgever te laten komen. In plaats daarvan zal UWV voor deze verlofdagen een uitkering aan de vaders verstrekken, ter hoogte van het dagloon. Deze uitkering zal ten laste komen van het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf) en Uitvoeringsfonds voor de overheid (Ufo). Indirect betaalt uw onderneming hier dus wel aan mee. Bij verslechtering van het vermogen van deze fondsen kan het ook zo zijn dat op termijn de WW-premies stijgen.
Verder moeten er diverse wetten worden aangepast om de rechten van werknemers niet aan te tasten omdat ze voor deze verlofdagen geen loon maar een uitkering gaan ontvangen. Het is de bedoeling dat de plannen per 1 januari 2012 ingaan.

Grote verschillen binnen EU

De vaders en meemoeders in ons land komen er overigens maar bekaaid vanaf vergeleken met die in de rest van de Europese Unie (EU). Onderstaand kunt u zien hoe lang het kraamverlof in de diverse EU-landen op dit moment is.

Kraamverlof EU-landen