U bent hier

Onderneming & Salaris
Uitvraag jaarloongegevens mogelijk tot 2013

Uitvraag jaarloongegevens mogelijk tot 2013

De Belastingdienst mag nog tot 1 januari 2013 jaarloongegevens uitvragen. Daarna moet er een permanente oplossing gevonden zijn voor de problemen met de polisadministratie. Staatssecretaris Weekers van Financiƫn wilde de fiscus nog tot en met 2015 de tijd geven om een goede oplossing te vinden, maar de Tweede Kamer vindt dat de overheid meer haast moet maken.

De laatste jaren krijgt een wisselende groep werkgevers in het voorjaar te maken met de uitvraag van jaarloongegevens over het voorafgaande kalenderjaar. Deze uitvraag vindt zijn oorzaak in het feit dat de informatie uit de loonaangiften van de betreffende werkgever niet rechtstreeks kon worden overgenomen in de polisadministratie van UWV. De informatie in deze polisadministratie moet wel kloppen, omdat veel overheidsinstanties deze informatie gebruiken voor onder meer het vaststellen van toeslagen en uitkeringen.

Verschillende oorzaken

Er zijn allerlei oorzaken waarom de Belastingdienst na verloop van een kalenderjaar alsnog jaarloongegevens moet uitvragen. Weekers noemt in een brief (pdf) als voorbeeld de situatie dat een werkgever een ander softwarepakket gaat gebruiken voor de loonaangifte. Soms veranderen daardoor de nummers voor inkomstenverhoudingen van werknemers. In dat geval zou een werkgever een reeks correctieberichten moeten sturen. Maar een uitvraag van jaarloongegevens is dan voor zowel de werkgever als de Belastingdienst handiger.

Nog twee jaar uitvraag

De overheid moet alle processen rond de polisadministratie en de loonaangifte zo snel mogelijk stroomlijnen. Ook de huidige problemen moeten dus worden aangepakt. Weekers zal daar nu wat meer haast mee moeten maken. De Tweede Kamer heeft de fiscus in principe nog maar tot en met 2012 de tijd gegeven om op de huidige voet verder te gaan.