Scholing weigeren voor hogere vergoeding?
De Eerste Kamer-fractie van de VVD vreest dat het na de invoering van de Wet werk en zekerheid voor werknemers aantrekkelijk wordt om scholing te weigeren, omdat hun transitievergoeding bij ontslag dan hoger uitvalt. Ze krijgen dan in feite een beloning omdat ze niet aan hun eigen inzetbaarheid werken. De regering denkt echter dat het zo’n vaart niet loopt.
Eén van de maatregelen uit de Wet werk en zekerheid is dat scholingskosten met de transitievergoeding van de werknemer verrekend mogen worden. Heeft uw onderneming tijdens een het dienstverband van een werknemer geïnvesteerd in scholing om zijn brede inzetbaarheid te verbeteren en heeft de werknemer bij beëindiging van het dienstverband recht op een transitievergoeding, dan mag u de scholingskosten dus van de transitievergoeding aftrekken.
Aanzetten tot weigering van scholing
De VVD is bang dat deze maatregel werknemers aanzet tot het weigeren van scholing, omdat dit een hogere transitievergoeding met zich meebrengt. De ministerraad denkt dat deze angst ongegrond is. In de Memorie van antwoord bij het Wetsvoorstel werk en zekerheid (pdf) geeft zij aan dat een werknemer er zelf ook belang bij heeft om te werken aan zijn arbeidsmarktperspectief.
Het kabinet vindt het bovendien terecht dat een werknemer een volledige transitievergoeding krijgt als zijn werkgever tijdens het dienstverband niet heeft geïnvesteerd in scholing. De werknemer kan de transitievergoeding in dat geval gebruiken om zich alsnog bij of om te scholen. De vraag is of werknemers dat ook echt zullen doen; het is namelijk niet verplicht om de transitievergoeding te besteden aan scholing.
Lagere vergoeding door scholingskosten
Kosten die uw onderneming tijdens het dienstverband maakt om de brede inzetbaarheid van uw werknemers te bevorderen, mag u aftrekken van de transitievergoeding die u verschuldigd bent bij ontslag als de Wet werk en zekerheid wordt ingevoerd. Welke scholingskosten u straks mag verrekenen en hoe u dit kunt aantonen, wordt nader uitgewerkt in een algemene maatregel van bestuur. De Stichting van de Arbeid heeft hiervoor al een voorstel gedaan, maar de regering moet nog op dat voorstel reageren.