Prikkels voor tewerkstellen arbeidsgehandicapte
In de toekomst moet uw onderneming mogelijk verplicht werknemers met een arbeidsbeperking in dienst hebben. Daar staan wel de nodige maatregelen tegenover die het aannemen van werknemers met een handicap aantrekkelijker moeten maken.
In het bericht ‘Meer bekend over invulling Participatiewet’ kon u lezen welke contouren staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor ogen heeft voor de Participatiewet. Eén van de opvallendste maatregelen uit deze wet is het quotum voor het tewerkstellen van werknemers met een arbeidshandicap. Als uw onderneming meer dan 25 werknemers heeft, moet minstens 5% van het personeel in de toekomst uit arbeidsgehandicapten bestaan.
Zo veel mogelijk arbeidsgehandicapten aan de slag
Het quotum moet ervoor zorgen dat zo veel mogelijk mensen bij reguliere werkgevers aan de slag gaan. Daar staan wel de nodige maatregelen tegenover die het aannemen van werknemers met een handicap aantrekkelijk moeten maken voor uw onderneming. Daarbij kunt u denken aan de volgende (nieuwe en bestaande) prikkels:
- UWV en de gemeenten krijgen een rol bij het ondersteunen van werkgevers. Dit moet de administratieve rompslomp bij het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten binnen de perken houden.
- Loondispensatie wordt in de toekomst mogelijk voor alle werknemers met een arbeidshandicap. Hierbij mag de werknemer minder dan het wettelijk minimumloon verdienen als hij ook verminderd productief is. Hij krijgt dan een loonaanvulling van de gemeente.
- De gemeente kan uw onderneming een jobcoach toewijzen die de arbeidsgehandicapte helpt tijdens en eventueel na het inwerktraject.
- De no-riskpolis zorgt ervoor dat uw onderneming bij ziekte van de arbeidsgehandicapte zijn loon niet altijd hoeft door te betalen.
- Uw onderneming draait niet zelf op voor werkplekaanpassingen voor de arbeidsgehandicapte, zoals een invalidentoilet of een traplift.
- Uw onderneming kan nu al een mobiliteitsbonus krijgen voor arbeidsgehandicapte werknemers die bij uw onderneming aan de slag gaan. Deze bonus is dit jaar in de plaats gekomen van de premiekorting voor arbeidsgehandicapten. De bonus (die gewoon nog dezelfde vorm heeft als de oude premiekorting) bedraagt € 7.000 per jaar bij een fulltime dienstverband. Als een arbeidsgehandicapte met loondispensatie bij uw onderneming aan de slag gaat, bedraagt de bonus de helft.