U bent hier

Onderneming & Salaris
Opnieuw gewijzigde regels zorgverlof per 2015

Opnieuw gewijzigde regels zorgverlof per 2015

Het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden is voor de derde keer gewijzigd. Op Prinsjesdag bleek bovendien uit de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het wetsvoorstel waarschijnlijk in 2015 van kracht wordt.

U kon in het bericht 'Modernisering verlof en arbeidstijden uitgebreid' al lezen welke wijzigingen in de tweede nota van wijziging van het wetsvoorstel stonden. In de derde nota van wijziging (pdf) zijn de voorwaarden voor de diverse maatregelen verder uitgewerkt. Op Prinsjesdag bleek uit de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat de wijzigingen waarschijnlijk per 2015 in zullen gaan.

Voorwaarden voor overname bevallingsverlof

De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking over het overnemen van het bevallingsverlof van de moeder door de vader in het geval dat de moeder komt te overlijden bij de bevalling. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:

  • Degene die het verlof overneemt, moet juridisch ouder zijn van het kind.
  • De vader moet binnen twee dagen bij zijn eigen werkgever melden dat hij het bevallingsverlof van de moeder overneemt.
  • De werkgever van de vader is verplicht om zijn loon door te betalen voor dezelfde periode als de moeder nog recht had op bevallingsverlof. Als de moeder vier weken na de bevalling overlijdt en nog recht had op acht weken verlof, moet de werkgever van de vader dus nog acht weken verlof betalen.
  • Als de moeder geen werkgever had, heeft de vader recht op tien weken betaald verlof.
  • De werkgever moet de kosten van de doorbetalingsplicht binnen zes weken na afloop van het verlof declareren bij UWV. Het gaat niet alleen om loon, maar ook om bijvoorbeeld vakantiebijslag, een eindejaarsuitkering en het werkgeversgedeelte van de pensioenpremie.
  • Tijdens het overgenomen verlof mag de werkgever de vader niet ontslaan. Er geldt een opzegverbod.

Akte van geboorte en overlijden essentieel bij overleden kind

Als zowel moeder als kind bij de bevalling komt te overlijden, heeft de vader niet in alle situaties recht op verlof. Als de moeder overlijdt en het kind levenloos ter wereld komt – en er dus géén geboorteakte is – is er geen recht op overname van het verlof. Overlijdt het kind na het opmaken van de geboorteakte, dan wordt er een akte van geboorte en van overlijden opgesteld. Dan heeft de vader wél recht op overname van het bevallingsverlof.
Overigens gelden bovenstaande regels niet alleen voor de vader van het kind, maar voor alle situaties waarin sprake is van juridisch ouderschap. Dat is het geval als de partner van de moeder getrouwd is met de moeder, een geregistreerd partnerschap met haar heeft of als de partner het kind erkend heeft.