Opleidingskosten bij ontslag in proeftijd
Een opleidingskostenbeding geldt in principe ook gewoon tijdens de proeftijd. Een werknemer die tijdens zijn proeftijd om privéredenen ontslag neemt moet dus de in het beding vastgestelde vergoeding gewoon betalen. Dat het voor hem daardoor een dure grap kan zijn om tijdens de proeftijd ontslag te nemen is niet van belang. Die mening is althans de rechtbank in Arnhem toegedaan.
Als uw onderneming voor een nieuwe werknemer hoge opleidingskosten moet maken, wilt u natuurlijk niet dat die werknemer binnen de kortste keren weer opstapt. Om te voorkomen dat het financiële nadeel te groot zal zijn als hij dat toch doet, wordt er vaak een opleidingskostenbeding in een arbeidscontract afgesproken. Daarin staat dan dat de werknemer (een deel van) de opleidingskosten terug moet betalen als hij voor een bepaalde datum ontslag neemt. In deze zaak kwam zo’n beding aan de orde. Een werknemer kwam op 1 april 2009 in dienst bij een detacheringsbureau en moest direct naar de schoolbanken. In zijn contract was opgenomen dat hij € 13.000 opleidingskosten terug moest betalen als hij voor 1 oktober 2009 ontslag nam, daarna gold een glijdende schaal. Hiernaast was een proeftijdbeding afgesproken. Omdat de man zijn reistijd toch wat te gortig vond, nam hij al na enkele dagen ontslag. Hij weigerde alleen de opleidingskosten terug te betalen. Volgens hem was het maken van die kosten tijdens de proeftijd een risico van de werkgever.
Opleidingskosten soms niet terugbetalen
De rechter was het niet met hem eens. In het opleidingskostenbeding was niet opgenomen dat deze niet gold tijdens de proeftijd. In sommige situaties zou het niet redelijk zijn om de opleidingskosten in rekening te brengen, bijvoorbeeld als het ontslag te wijten was aan verwijtbaar handelen door de werkgever. Maar omdat de man in deze zaak om privéredenen zijn biezen had gepakt, moest hij gewoon zijn portemonnee trekken.
Kantonrechter Arnhem, 19 februari 2010, LJN: BM5311