U bent hier

Onderneming & Salaris
Ook strengere regels voor Europese arbeiders

Ook strengere regels voor Europese arbeiders

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil niet dat arbeidsmigranten in Nederland aan de slag gaan terwijl talloze Nederlanders zonder baan zitten en een uitkering krijgen. Daarom wil hij de regels niet alleen strikter maken voor werknemers van buiten Europa, maar ook van binnen de EU. Zo zullen arbeidsmigranten moeten vertrekken als ze langer dan drie maanden zonder werk zitten.

U kon in het bericht ‘Regels werkvergunning vanaf 1 juli strenger’ al lezen dat minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de instroom van arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie (EU) wil beperken. Ook voor werknemers uit EU-lidstaten worden de regels aangescherpt. Er zijn in ons land namelijk veel meer arbeidsmigranten aan het werk dan voorzien. Uit de Midden- en Oost-Europese landen (Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Letland, Estland, Litouwen, Bulgarije en Roemenië) zijn het er volgens de laatste schattingen zo’n 200.000. De verwachting is dat dit aantal nog verder zal toenemen, onder meer omdat per 1 januari 2014 de verplichte tewerkstellingsvergunning voor werknemers uit Bulgarije of Roemenië wegvalt.

Weg na drie maanden geen werk

Eén van de maatregelen die minister Kamp in zijn brief aan de Tweede Kamer (pdf) beschrijft, is dat arbeidsmigranten uit de EU ons land moeten verlaten als ze langer dan drie maanden zonder werk zitten. Daarnaast gaan Nederland en Polen gezamenlijk malafide uitzendbureaus aanpakken. In Nederland komt bovendien per 2012 een registratieplicht voor uitzendbureaus.
Aan de andere kant wil het kabinet arbeidsmigranten die wel een baan hebben in ons land, beter beschermen tegen zaken als uitbuiting en onderbetaling. Als werkgevers méér dan een bepaald percentage inhouden op het loon van de arbeidsmigrant, voor bijvoorbeeld huisvesting en vervoer, kunnen ze in de toekomst een boete krijgen.