Ook bij looncessie geldt een beslagvrije voet
Net als bij een beslag op het loon van een werknemer geldt bij een looncessie voor de werknemer een beslagvrije voet. U mag nooit een groter deel van het loon aan de schuldeiser overmaken dan tot de beslagvrije voet.
In het bericht ‘Geen beslag maar cessie op loon van werknemer’ kon u lezen dat een werknemer – voordat het tot een loonbeslag komt – zelf een betalingsregeling kan sluiten met zijn schuldeiser(s). Hij doet dan afstand van een deel van zijn loon, dat u direct aan de schuldeiser moet overmaken.
Beslagvrije voet hangt af van gezinssituatie
Net als bij een loonbeslag geldt bij een looncessie een beslagvrije voet. De werknemer moet immers nog wel geld overhouden om zijn vaste lasten te betalen en in zijn levensonderhoud te voorzien. De beslagvrije voet is afhankelijk van de gezinssituatie van de werknemer (alleenstaand, getrouwd of samenwonend en met of zonder kinderen). In het algemeen bedraagt deze zo’n 90% van de voor de werknemer geldende bijstandsnorm.
Meer overmaken aan schuldeiser mag niet
U mag nooit een groter deel van het loon van de werknemer aan de schuldeiser overmaken dan tot de beslagvrije voet. Op grond van de wet (artikel 7:633 BW) kan een werknemer de loonvordering op zijn werkgever slechts overdragen tot aan de voor hem geldende beslagvrije voet. Net als bij een loonbeslag mag de looncessie dit bestaansminimum niet aantasten.