Ontslaan oudere leidt sneller tot pensioengat
Instromen in de bijdrageregeling van de Stichting Financiering Voortzetting Pensioenverzekering (FVP) is per 1 januari 2011 niet meer mogelijk. De regeling is bedoeld voor oudere werknemers die met ontslag te maken krijgen. De FVP kan in die situatie de betaling van de pensioenpremie onder voorwaarden overnemen, zodat het pensioengat beperkt blijft. Vanaf volgend jaar is dat dus niet meer mogelijk.
Voor werknemers die bij uw onderneming deelnemen aan een pensioenregeling kan een ontslag vervelende gevolgen hebben. De pensioenpremie die werkgever en werknemer samen betalen stopt dan immers. Weinig ontslagen werknemers staan uitgebreid stil bij de gevolgen voor hun pensioen, maar door ontslag kan een enorm pensioengat ontstaan. De FVP-bijdrageregeling is bedoeld om dat tekort te beperken. De regeling staat open voor werknemers die veertig jaar of ouder zijn op de dag van hun ontslag en een WW-uitkering ontvangen. Daarnaast moeten ze bij hun voormalige werkgever hebben deelgenomen aan een pensioenregeling. De Stichting FVP kan dan na een wachtperiode van een half jaar de pensioenpremie geheel of gedeeltelijk doorbetalen. De regeling wordt uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank.
FVP-bijdrage was al beperkt
Per 1 januari 2011 is instroom in de regeling dus niet meer mogelijk. Werknemers die vanaf die datum ontslagen worden kunnen er geen gebruik meer van maken. Werknemers die in 2010 ontslagen worden kunnen nog slechts beperkt gebruikmaken van de FVP-bijdrageregeling. De uitbetaling van hun FVP-bijdrage is opgeschort tot uiterlijk 1 januari 2014 en deze bijdrage wordt mogelijk nog gekort.