Onredelijk verzoek fiscus straks aanvechtbaar
Als de Belastingdienst een onredelijk verzoek voor het verstrekken van informatie bij u neerlegt, staat u binnenkort niet meer machteloos. Dat regelt een wetsvoorstel dat onlangs is goedgekeurd door de Tweede Kamer. Het voorstel heeft tot doel om u te beschermen tegen onredelijke en onrechtmatige verzoeken.
Om te controleren of de loonaangiften die u indient wel kloppen, kan de Belastingdienst u verzoeken om meer informatie te verstrekken. Soms kan het verzamelen van die informatie een berg werk met zich meebrengen. Maar u bent verplicht aan zo’n verzoek mee te werken. Als u dat weigert lijkt het alsof u iets te verbergen heeft. Maar belangrijker is dat er sprake is van omkering van bewijslast als u niet voldoet aan het verzoek. De belastinginspecteur kan dan bijvoorbeeld een hoge naheffingsaanslag opleggen en u moet vervolgens alle moeite doen om te bewijzen dat die aanslag te hoog is vastgesteld. Het wetsvoorstel (doc) gaat de procedure rond informatieverzoeken aanpassen.
Soms kostenvergoeding mogelijk
Volgens de nieuwe regels kan de inspecteur u nog steeds om meer informatie verzoeken of u een informatieplicht opleggen. Maar als u daar niet aan voldoet, heeft de inspecteur straks twee opties. Hij kan een informatiebeschikking vaststellen. Hiertegen is bezwaar en beroep mogelijk. Hij kan er ook voor kiezen om geen informatiebeschikking vast te stellen. In dat geval is er ook geen sprake van omkering van bewijslast. Het wetsvoorstel regelt overigens ook dat u een kostenvergoeding kunt eisen als u heeft voldaan aan een informatieverzoek waarvan u achteraf vindt dat het onrechtmatig was. Het wetsvoorstel gaat nu ter behandeling naar de Eerste Kamer.