Niet meer noodzakelijk? Inleveren of afrekenen!
Volgens het noodzakelijkheidscriterium hoeft uw onderneming per 2015 bij voor het werk essentiële apparatuur en gereedschappen geen rekening te houden met het privégebruik van de vergoeding of verstrekking. De voorziening kan onbelast blijven. Totdat de werknemer hem niet meer nodig heeft ten minste…
Het noodzakelijkheidscriterium gaat er per 2015 voor zorgen dat u gereedschappen en ICT-apparatuur die werknemers nodig hebben en gebruiken voor hun werk, onbelast kunt uitdelen zonder dat u rekening hoeft te houden met privégebruik. Er zit echter wel een addertje onder het gras: als de werknemer de voorziening niet meer voor zijn werk nodig heeft, moet hij deze weer bij u inleveren. Doet hij dat niet, dan moet u de restwaarde op dat moment bij het loon van de werknemer tellen en normaal belasten.
Overstappen van functie of voorziening
Er zijn verschillende omstandigheden waarin de werknemer een stuk gereedschap, telefoon of laptop niet meer nodig heeft voor het uitoefenen van zijn functie. Dat kan domweg zijn omdat de werknemer uit dienst gaat, maar ook als hij de voorziening behoudt na een functiewissel of nadat uw onderneming is overgestapt op andere voorzieningen of programmatuur.
Werkgever moet noodzakelijkheid beoordelen
U bent degene die moet beoordelen of de werknemer een bedrijfsmiddel dat u onder het noodzakelijkheidscriterium laat vallen nog voor zijn werk nodig heeft. In de Wet op de loonbelasting 1964 (artikel 31s, lid 2, onderdeel g) komt namelijk te staan dat:
… de werknemer verplicht is tot teruggaaf van deze voorziening of tot vergoeding van de restwaarde, voor zover de voorziening voor rekening van de inhoudingsplichtige is gekomen, op het moment dat deze voorziening naar het redelijke oordeel van de inhoudingsplichtige niet langer noodzakelijk is voor de behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking.