Mondelinge proeftijd mag onder voorwaarden
Als u een proeftijd mondeling afspreekt vlak voor of vlak na aanvang van de werkzaamheden en deze daarna alsnog op papier vastlegt, is de proeftijd geldig. Dit blijkt uit een recente rechtszaak waar een werknemer beweerde dat een proeftijd zonder overleg in de arbeidsovereenkomst was opgenomen.
De werknemer uit deze rechtszaak werd tijdens zijn proeftijd naar huis gestuurd. Hij wist echter niet van een proeftijd af, terwijl die wel in zijn overeenkomst stond. De werknemer had de arbeidsovereenkomst nog niet ondertekend en vond dan ook dat de proeftijd niet geldig was. Deze was daardoor immers niet schriftelijk overeengekomen.
Loondoorbetaling bij ongeldig proeftijdbeding
De kantonrechter gaf aan dat mondeling een proeftijd afspreken best kan, als dit maar vlak vóór of vlak na de aanvang van de werkzaamheden gebeurt. Bovendien moeten de afspraken over de proeftijd daarna alsnog op papier komen te staan. In deze zaak kon de werkgever niet aantonen dat er mondeling een proeftijd was afgesproken. Hij moest het loon van de werknemer dus doorbetalen tot het einde van de tijdelijke arbeidsovereenkomst.
Proeftijd moet volgens de wet op schrift
Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst met een nieuwe werknemer is het gebruikelijk om een proeftijd af te spreken van een maand. In die periode kunt u uw nieuwe werknemer zonder opgaaf van reden ontslaan. U moet dan wel een proeftijdbeding opnemen in het contract. Dit moet schriftelijk, zo staat in artikel 7:652 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek.
Hier kunt u dus enigszins van afwijken, op voorwaarde dat u de proeftijd rondom de aanvang van de werkzaamheden afspreekt en daarna alsnog schriftelijk vastlegt. Zorg er wel voor dat u kunt aantonen dat u de proeftijd mondeling heeft afgesproken, bijvoorbeeld doordat een collega getuige van het gesprek is.
Rechtbank Arnhem, 19 december 2012, LJN: BY7040