Mogelijk aanpassing Wet minimumloon
De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) wordt mogelijk aangepast. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Asscher wil onder meer de invoering van een wettelijk minimumuurloon en de afschaffing van het stukloon onderzoeken.
Volgens de minister passen verschillende onderdelen van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) niet meer bij de huidige arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen. Dat is niet vreemd, aangezien de wet stamt uit 1969. Destijds werkten er veel minder mensen in deeltijd en waren er (bijna) geen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).
Diverse vraagstukken moeten aangepakt worden
In de WML zitten verschillende onderdelen waaraan minister Asscher iets wil veranderen. Zo gaat de wet uit van een veertigurige werkweek, terwijl een werkweek tegenwoordig vaak 36 uur telt. Dat kan voor de controle van het minimumloon problemen opleveren. Een werknemer die bijvoorbeeld – gebaseerd op een veertigurige week – het minimumloon verdient, maar 36 uur werkt, kan minder verdienen dan het minimumloon. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is een wettelijk minimumloon per uur. Op die manier is meteen duidelijk of een onderneming een werknemer genoeg betaalt.
Volgend jaar bij de Tweede Kamer
Minister Asscher onderzoekt ook of het stukloon afgeschaft moet worden. Deze vorm van loon houdt in dat een onderneming de werknemers betaalt op basis van bijvoorbeeld het aantal pakketjes dat zij moeten bezorgen, de kilo’s aardbeien die zij plukken of het aantal kledingstukken dat zij in elkaar zetten. Volgens de minister leidt dit mogelijk tot onderbetaling. Hij wil daarom onderzoeken of een constructie waarbij stukloon alleen is toegestaan als aanvulling op het wettelijk minimumloon een oplossing kan bieden.
Het is de bedoeling dat een eventuele wetswijziging volgend jaar bij de Tweede Kamer wordt ingediend. Het is dus nog niet zeker of de WML daadwerkelijk aangepast wordt.