Meldingsplicht collectief ontslag uitgebreid
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil de meldingsplicht bij collectief ontslag van twintig of meer werknemers uitbreiden. Binnenkort valt ook ontslag met wederzijds goedvinden hieronder. De ministerraad heeft al met dit voorstel ingestemd.
Volgens de Wet melding collectief ontslag moeten ondernemingen die van plan zijn om twintig werknemers of meer te ontslaan dit melden bij de belanghebbende vakbonden. Dit moet uiterlijk een maand voor de ontslagen, om de vakbonden de tijd te geven hierop te reageren. Soms proberen ondernemingen onder de meldingsplicht uit te komen door met enkele werknemers individuele afvloeiingsregelingen af te spreken, waardoor er uiteindelijk minder dan twintig gedwongen ontslagen plaatsvinden. De meldingsplicht geldt nu namelijk alleen als arbeidsovereenkomsten via de kantonrechter of UWV WERKbedrijf worden beƫindigd.
Meldingsplicht ook bij wederzijds goedvinden
Om dit misbruik tegen te gaan, zal de meldingsplicht volgens het voorstel in de nabije toekomst voor alle vormen van ontslag gaan gelden. Ook ontslagen met wederzijds goedvinden tellen dan dus mee voor het bepalen van de grens van twintig ontslagen voor de meldingsplicht.