Loondoorbetaling bij ziekte blijft twee jaar
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangegeven dat de loondoorbetalingsplicht van twee jaar voor zieke werknemers niet op de schop gaat. De SP had in een Kameroverleg geopperd om de loondoorbetaling bij ziekte voor kleine ondernemingen terug te brengen naar één jaar.
Volgens de SP is het in dienst nemen van werknemers voor kleine ondernemingen een te groot risico als ze bij ziekte van die werknemers 104 weken lang het loon moeten doorbetalen. Zelfs twee jaar het minimum van 70% van het salaris doorbetalen, is voor kleine ondernemingen al een brug te ver. Daarom vindt de partij dat kleine werkgevers alleen voor de loondoorbetaling in het eerste ziektejaar zouden moeten opdraaien. Het tweede ziektejaar zou uit een algemene heffing voor werkgevers moeten worden bekostigd.
Inspannen voor spoedige re-integratie
De regering voelt hier echter niets voor. De loondoorbetalingsplicht stimuleert werkgevers namelijk om zich in te spannen voor een zo spoedig mogelijke re-integratie van zieke werknemers. Deze prikkel zou wegvallen als de werkgever minder lang het loon hoeft door te betalen. Minister Kamp is bang dat dit zou leiden tot een toename van het aantal werknemers dat in de WIA belandt.
Daarnaast kan iedere werkgever – ook een kleine – zelf een verzuimverzekering afsluiten om zich in te dekken tegen de loonkosten bij ziekte van een werknemer.