Leg gegevens ingeleende werknemers vast!
Werkt u met ingeleend personeel, dan is het verstandig om er tijdig voor te zorgen dat u alle relevante gegevens over de ingeleende werknemers in uw administratie opneemt. Demissionair minister De Jager van Financiƫn heeft onlangs laten vastleggen dat u alleen op die manier in aanmerking komt voor matiging van de inlenersaansprakelijkheid bij toepassing van het anoniementarief.
Als inlener van personeel kan de Belastingdienst u verantwoordelijk stellen als de uitlenende partij, bijvoorbeeld een uitzendbureau, de loonheffingen niet of slechts gedeeltelijk afdraagt. Dit kunt u eventueel voorkomen door gebruik te maken van een g-rekening van het uitzendbureau of van het nog in te voeren depotstelsel. Beide systemen komen erop neer dat u de verschuldigde loonheffingen stort op een rekening waar de opdrachtnemer niet vrij over kan beschikken. Maar dat biedt niet altijd voldoende garantie. Als de uitlener van de werknemers hun identiteit niet goed heeft vastgesteld, zal hij voor de loonheffingen het anoniementarief moeten hanteren. Voor de betaling van dit hogere tarief kunt u als inlener ook aansprakelijk worden gesteld. U kunt daar onderuit komen door zelf de identiteit van de werknemers in uw administratie vast te leggen.
Gegevens op tijd vastleggen
Door een wijziging van de Leidraad Invordering is nu bepaald dat u alleen onder die aansprakelijkheid uit komt door de gegevens over de betreffende werknemers in uw administratie vast te leggen op het moment dat ze bij u komen werken. U hoeft dan niet het anoniementarief te betalen. Maar let op! Achteraf de gegevens alsnog verzamelen is dus te laat.