U bent hier

Onderneming & Salaris
Bijtelling auto van de zaak niet in vrije ruimte

Bijtelling auto van de zaak niet in vrije ruimte

Als een werkgever een auto van de zaak ter beschikking stelt aan werknemers die ze ook vrij privé gebruiken, moeten de betreffende werknemers een bijtelling op hun loon krijgen. Het is niet toegestaan om die bijtelling onder te brengen in de vrije ruimte.

De werkgever kan niet alle vormen van loon aanwijzen als eindheffingsbestanddeel en zo voor de werknemer onbelast laten. De loonbijtelling (tool) voor privégebruik van een auto van de zaak is bijvoorbeeld altijd loon van de werknemer, dat normaal moet worden belast. De werkgever moet dus loonbelasting/premie volksverzekeringen inhouden, premies werknemersverzekeringen betalen en de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (ZVW) betalen of de bijdrage ZVW inhouden. Dit loon in natura mag niet aangewezen worden als eindheffingsloon en in de vrije ruimte van de werkkostenregeling ondergebracht worden.

Beveiligingsmaatregelen en eigen bijdrage

De bijtelling over de kosten van extreme beveiligingsmaatregelen van de auto van de zaak mag de werkgever wel in de vrije ruimte onderbrengen als hij het heeft aangewezen als eindheffingsloon. Denk hierbij aan kogelwerend glas, doorrijbanden of deurbepantsering; geen zaken die voor de gemiddelde werknemer aan de orde zijn dus.
Als de werknemer een eigen bijdrage betaalt voor het privégebruik vanuit zijn nettoloon, mag de werkgever dit in mindering brengen op de bijtelling privégebruik. Er moet dan wel van tevoren zijn afgesproken (tool) dat de bijdrage bestemd is voor het privégebruik.

Fiets ter beschikking stellen

Hoewel dit misschien niet in alle situaties een goed alternatief is, kan een werkgever ook kiezen om een (elektrische) fiets ter beschikking te stellen voor woon-werkverkeer en privégebruik van werknemers. Net als bij een auto, moeten de betreffende werknemers voor het privégebruik een bijtelling op hun loon krijgen. Deze bijtelling wordt berekend (tool) op basis van de waarde van de fiets.
De bijtelling geldt ook in dit geval als loon voor de werknemer en moet dus normaal belast worden. Bij een fiets kan de werkgever er echter wel voor kiezen om het loon aan te wijzen als eindheffingsloon en onder te brengen in de vrije ruimte.