U bent hier

Onderneming & Salaris
Ketenbepaling op de schop in sociaal akkoord

Ketenbepaling op de schop in sociaal akkoord

In het sociaal akkoord dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid sloot met de sociale partners zijn afspraken gemaakt om de ketenbepaling aan te scherpen. Dit moet werknemers sneller zekerheid geven over hun baan.

Is het in uw onderneming gebruikelijk om werknemers meteen een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan te bieden? De meeste werkgevers bieden eerst een aantal tijdelijke contracten aan, om zo eenvoudiger weer van de werknemer af te kunnen. Op grond van de zogenoemde ketenbepaling mag uw onderneming nu binnen drie jaar driemaal een tijdelijk contract aan een werknemer geven. Een vierde tijdelijk contract is dan automatisch voor onbepaalde tijd.

Al na twee jaar recht op een vast contract

Het sociaal akkoord bevat echter maatregelen om de positie van de flexwerker te versterken. Per 1 januari 2015 kunt u een werknemer nog steeds maximaal drie tijdelijke contracten geven, maar werknemers hebben na twee jaar al recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Het blijft wel mogelijk om hier bij collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van af te wijken. Het mogen echter nooit meer contracten zijn dan zes in een periode van vier jaar. Bovendien moet de aard van het werk het werken met tijdelijke contracten dat noodzakelijk maken.

Pas na zes maanden aanvang nieuwe keten

Een andere geplande aanpassing van de ketenbepaling is de verlenging van de tijd die tussen twee contracten moet zitten om de keten weer opnieuw te laten beginnen. Nu mag u een werknemer weer een eerste tijdelijk contract aanbieden zodra hij drie maanden niet bij uw onderneming in dienst is geweest. In het sociaal akkoord is echter afgesproken om deze termijn op te rekken naar zes maanden. En hier mag in de cao nooit van worden afgeweken.