U bent hier

Onderneming & Salaris
Geen landelijke loondispensatie per 2013

Geen landelijke loondispensatie per 2013

In 32 gemeenten loopt sinds 2010 met succes de pilot loondispensatie. In de Wet werken naar vermogen (WWNV) wordt dit instrument voor het eerst breed ingezet, om het aannemen van werknemers met een beperking aantrekkelijker te maken voor werkgevers. Maar wat gebeurt er met de pilot loondispensatie nu de WWNV voorlopig van de baan is?

In de Tijdelijke wet pilot loondispensatie staat: als er een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer is ingediend waarin het instrument loondispensatie breed is ingezet, loopt de proef in 32 gemeenten door tot deze wet daadwerkelijk van kracht wordt.

WWNV controversieel verklaard in begrotingsakkoord

De Wet werken naar vermogen is zo’n wetsvoorstel: hierin werd loondispensatie voor het eerst voor alle werknemers met een beperking geïntroduceerd. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer heeft de WWNV in het begrotingsakkoord afgeserveerd. De wet treedt dus niet per 1 januari 2013 in werking. Dat betekent dat de landelijke invoering van loondispensatie per 2013 ook van de baan is. Alleen de 32 gemeenten die nu meedoen aan de pilot kunnen het middel volgend jaar nog blijven gebruiken.
Na de verkiezingen wordt de toekomst van de WWNV opnieuw bekeken. Als het nieuwe kabinet loondispensatie niet structureel en landelijk wil inzetten, komt er een aparte wetswijziging om de Tijdelijke wet pilot loondispensatie te beëindigen.

Alleen betalen voor zover de werknemer productief is

Zoals u in het bericht ‘Hoe gaat het met de pilot loondispensatie?’ kon lezen, kan loondispensatie de drempel voor werkgevers verlagen om werknemers met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking aan te nemen. Als de werkgever alleen loon hoeft te betalen voor zover de werknemer werkelijk productief is, is het werkgeversrisico immers een stuk kleiner.