Geen boete voor onjuist geregistreerde dga
Onlangs is het boetebeleid omtrent de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI) aangepast, waardoor u in bepaalde gevallen geen boete meer krijgt als u een onjuist geregistreerde zzp’er met een VAR-dga inhuurt.
In het bericht ‘Nieuwe boetes bij niet-geregistreerde uitleners’ kon u al lezen dat u voortaan een gestaffelde boete betaalt als u personeel inleent van een niet of foutief geregistreerd bureau. De registratieplicht geldt voor iedereen die personeel uitleent. Ook bv’s die werknemers uitlenen aan andere ondernemingen, moeten zich dus inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) als intermediair die arbeidskrachten ter beschikking stelt. Door het aangepaste boetebeleid wordt er echter geen boete voor foutieve registratie opgelegd als de bestuurder van de bv bijna alle aandelen in de bv bezit en alleen zichzelf uitleent.
Zzp’er met VAR-dga
Een zelfstandige die zijn activiteiten in een bv heeft ondergebracht en zichzelf ter beschikking stelt als arbeidskracht, gaat bijvoorbeeld bij uw onderneming aan de slag als een zzp’er met een VAR-dga. De zzp’er registreert zich wel bij de KvK, maar waarschijnlijk niet als een onderneming die arbeidskrachten ter beschikking stelt, terwijl dit wel verplicht is.
Omdat niet altijd duidelijk is of een zelfstandige zich als uitlener moet registreren, zijn de beleidsregels nu zo aangepast dat er geen boete wordt opgelegd wegens onjuiste registratie als het alleen om de bestuurder gaat die minimaal 90% van de aandelen in de bv bezit en die alleen zichzelf ter beschikking stelt als arbeidskracht.
Stel uw vragen aan een expert!
Heeft u vragen over de WAADI of de registratieplicht, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!