Geen aftrek bijdrage als bijtelling auto mist
Met een eigen bijdrage van de werknemer voor de auto van de zaak mag de werknemer in de inkomstenbelasting alleen rekening houden als sprake is van een bijtelling voor de auto. Alleen dan kan een eigen bijdrage in mindering worden gebracht op het voordeel wegens privégebruik. De eigen bijdrage is ook niet aftrekbaar als negatief loon. Onlangs heeft het gerechtshof dit bevestigd.
In deze zaak was een werknemer in dienst getreden bij een werkgever. De werkgever had voor de werknemer een auto van de zaak aangeschaft. De leaseregeling bevatte namelijk geen geschikte auto voor de functie van de werknemer. De werknemer droeg bij aan de aanschafkosten van de auto. Voor deze auto was door de inspecteur een ‘verklaring geen privégebruik’ (tool) afgegeven. In zijn aangifte inkomstenbelasting had de werknemer de eigen bijdrage afgetrokken als negatief loon. De Belastingdienst was het hier niet mee eens en corrigeerde dit. De rechtbank volgde de mening van de Belastingdienst.
Eigen bijdrage is niet aftrekbaar als bijtelling achterwege blijft
Gerechtshof Den Haag schaarde zich ook achter het oordeel van de Belastingdienst en de rechtbank. Als een werknemer met een eigen bijdrage (tool) betaalde voor de aanschaf van de auto van de zaak en er was geen sprake van een bijtelling voor privégebruik, was het volgens de rechter niet mogelijk om de bijdrage in aftrek te brengen. De werknemer had nog aangevoerd dat hij een duurdere auto had gekregen dan normaal, waardoor hij een hogere eigen bijdrage had moeten betalen. De eigen bijdrage was volgens hem daarom aftrekbaar als negatief loon. De rechter was van mening dat het de vrije keus van de werknemer was om gebruik te maken van een duurdere auto. Een eigen bijdrage was alleen aftrekbaar als negatief loon wanneer de werknemer zich niet kon onttrekken aan een duurdere auto en de bijbetaling daarvan.
Gerechtshof Den Haag, 6 april 2016, ECLI (verkort): 947