Gebruik kantonrechtersformule ingeperkt
Bij kennelijk redelijk ontslag moet de werkgever vaak een ontslagvergoeding betalen. In dat geval mag de rechter de hoogte hiervan niet meer vaststellen op basis van één gangbare kantonrechtersformule. Zo oordeelde de Hoge Raad onlangs.
In de uitspraak van de Hoge Raad staat te lezen dat een kantonrechter iedere situatie van kennelijk onredelijk ontslag afzonderlijk moet beoordelen. De vergoeding voor kennelijk onredelijk ontslag is namelijk een schadevergoeding en dat heeft een ander karakter dan een vergoeding naar billijkheid waar de kantonrechtersformule voor bedoeld is. De aanleiding voor de uitspraak was de wildgroei aan berekeningsmethoden voor schadevergoedingen met de kantonrechtersformule als basis.
Bijvoorbeeld afspiegelingsbeginsel
Er is sprake van kennelijk onredelijk ontslag als u in redelijkheid niet tot opzegging over had kunnen gaan. Denk hierbij aan situaties waarbij de werkgever zich niet aan het afspiegelingsbeginsel heeft gehouden. Door deze uitspraak kan de schadevergoeding in sommige gevallen flink oplopen en de rechtsgang langer duren!