Duidelijkheid over definitie woon-werkverkeer
In de Wet herziening fiscale behandeling woon-werkverkeer – die op Prinsjesdag aan de Tweede Kamer werd gepresenteerd – is de definitie van woon-werkverkeer gebaseerd op de definitie die voor de BTW geldt. Er zijn voor de loonheffingen wel een paar specifieke aanpassingen gemaakt.
In het wetsvoorstel staat dat uw onderneming per 1 januari 2013 aan werknemers niet langer een onbelaste vergoeding of verstrekking voor woon-werkverkeer kan geven. Zo’n vergoeding of verstrekking vormt dan altijd belast loon. Ook woon-werkverkeer met de auto van de zaak wordt dan aangemerkt als privérit.
Natuurlijk is het essentieel dat dan goed is afgebakend wanneer reizen onder woon-werkverkeer vallen en wanneer niet. Over de afwegingen hierbij kon u al meer lezen in het bericht ‘Weekers weet nog niet wat woon-werkverkeer is’. Uit het op Prinsjesdag gepresenteerde wetsvoorstel voor de forensentaks blijkt dat voor de definitie van woon-werkverkeer is aangesloten bij het bestaande begrip in de BTW.
Definitie woon-werkverkeer voor BTW-correctie privégebruik
In de BTW was een heldere definitie van woon-werkverkeer al eerder nodig, omdat er sinds 1 juli 2011 voor auto’s van de zaak die ook privé worden gebruikt, BTW moet worden betaald over het privégebruik. De definitie van woon-werkverkeer zoals die voor de BTW geldt, komt op het volgende neer:
van woon-werkverkeer is sprake bij in een overeenkomst afgesproken reizen tussen de woon- of verblijfplaats en de vaste werkplaats(en) waar de werknemer werkzaamheden verricht. Als er geen overeenkomst is gesloten voor het verrichten van werk, tellen alle reizen tussen de woon- of verblijfplaats en een bedrijfsadres als woon-werkverkeer.
Extra bepalingen voor de loonheffingen
Dat sluit mooi aan bij de bedoeling van de forensentaks. Er zijn wel een aantal bepalingen aan het begrip in de BTW toegevoegd die specifiek van belang zijn voor de loon- en inkomstenbelasting, bijvoorbeeld om te voorkomen dat werknemers met meerdere vaste werkplekken ten onrechte bevoordeeld worden.