Deskundigenoordeel hoeft niet altijd bij ontslag
Als een zieke werknemer niet wil meewerken aan zijn re-integratie, kan dat voor een werkgever reden zijn om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Hij heeft daarvoor op dit moment altijd een deskundigenoordeel van UWV nodig. Dat verandert binnenkort.
Uw onderneming kan de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst van een werknemer te ontbinden als die niet meewerkt aan zijn re-integratie. De werknemer doet immers niet zijn best om weer aan het werk te gaan. De kantonrechter wijst op dit moment het verzoek om zogenoemde ‘ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens het zonder deugdelijke grond niet nakomen van de re-integratieverplichtingen’ af als de werkgever geen deskundigenoordeel van UWV kan overleggen. Daar komt echter verandering in als de Verzamelwet SZW 2015 (pdf) goedgekeurd wordt.
Werknemer houdt in praktijk ontslag tegen
Dat de werkgever verplicht is om een deskundigenoordeel te laten zien, levert in de praktijk lastige situaties op. De werknemer is namelijk niet verplicht om mee te werken aan zo’n second opinion. Als hij weigert om mee te werken aan zijn re-integratie en vervolgens ook niet meewerkt aan het deskundigenoordeel van UWV, kan hij in de praktijk dus niet ontslagen worden.
Second opinion alleen verplicht als dat redelijk is
Volgens de wetgever pakt de eis om een deskundigenoordeel te overleggen in zulke gevallen onredelijk uit voor de werkgever. In het wetsvoorstel staat dan ook dat het vereiste niet geldt als het verstrekken van het deskundigenoordeel door de werkgever in redelijkheid niet van hem kan worden gevergd. Het wetsvoorstel is aangeboden aan de Tweede Kamer. Als die akkoord gaat, moet de Eerste Kamer zich er nog over buigen. De ingangsdatum van de wetswijziging is nog niet bekend.