U bent hier

Onderneming & Salaris
In 2015 loonkosten besparen met brug-WW

In 2015 loonkosten besparen met brug-WW

Volgend jaar komt de ministerraad met de zogenoemde brug-WW. Dit staat in de sectorplannen die op Prinsjesdag 2014 zijn gepresenteerd. Wie werkloos is of dreigt te raken, kan de brug-WW gebruiken terwijl hij zich laat om- of bijscholen. Uw onderneming kan hierdoor op loonkosten besparen.

Het doel van de brug-WW is om mensen direct van werk-naar-werk te begeleiden. Hiermee wil de regering voorkomen dat werknemers in de WW belanden en van daaruit op zoek moeten naar een nieuwe baan.

Alleen bij kansrijke beroepen of personeelstekorten

Niet iedereen komt in aanmerking voor de brug-WW. Voorwaarde is namelijk dat (dreigend) werklozen aan de slag gaan in een kansrijk beroep of een sector met personeelstekorten, zoals de techniek. Zij kunnen dan brug-WW krijgen voor de uren waarin zij de noodzakelijke omscholing krijgen, terwijl ze voor de rest bij uw onderneming aan de slag gaan.
Voor de uren waarin zij daadwerkelijk werken voor uw onderneming, ontvangen ze gewoon salaris. In welke gevallen er sprake is van een kansrijk beroep of een groeisector moet nog blijken uit een sectorplananalyse.

Geen loondoorbetaling voor uren van omscholing

De brug-WW moet uw loonkosten voor nieuwe werknemers beperken. Normaal gesproken zou u voor de uren dat de werknemer omscholing krijgt, gewoon zijn loon moeten betalen. Bij de brug-WW hoeft u de werknemer alleen nog te betalen voor de uren dat hij daadwerkelijk werkt en dus geen scholing volgt. Het is alleen nog even afwachten of uw onderneming zich in een groeisector bevindt.