11.2 De Nationale ombudsman
Als de Belastingdienst uw klacht naar uw mening niet juist heeft afgehandeld, kunt u binnen een jaar na de beslissing over uw klacht te rade gaan bij de Nationale ombudsman. Dit kan telefonisch op 0800 - 33 55 555, online via een klachtenformulier, dat te vinden is op de website van de Nationale ombudsman of zelfs via WhatsApp.
Taken
op verzoek
De functie van de Nationale ombudsman is in de Grondwet verankerd. Artikel 78a, eerste lid, geeft aan dat de Nationale ombudsman op verzoek of op eigen initiatief het gedrag van de overheid onderzoekt. De Nationale ombudsman is een onafhankelijk ‘Hoog College van Staat’ dat klachten onderzoekt van particulieren én ondernemers over het gedrag van organen en ambtenaren van overheidsinstellingen, zoals de Belastingdienst, ministeries, provincies, waterschappen, UWV, SVB en de politie.
De Nationale ombudsman behandelt ook klachten over gemeenten, tenzij een gemeente een eigen ombudsvoorziening heeft. Op nationaleombudsman.nl vindt u een lijst met gemeenten met een eigen ombudsvoorziening.
Onderzoek
niet bindend
De ombudsman – sinds 1 april 2015 in de persoon van mr. Reinier van Zutphen – is een onafhankelijke functionaris die door de Tweede Kamer wordt benoemd. De ombudsman kan zelf een onderzoek starten en mag mensen onder ede verhoren. Klachten tegen het staatshoofd, de Kamers, de Raad van State, de Algemene Rekenkamer en rechterlijke instanties mag hij niet in behandeling nemen. De conclusies van een onderzoek zijn in principe niet bindend, maar worden wel openbaar gemaakt en aan de Tweede Kamer gestuurd. De praktijk wijst uit dat de ministeries de conclusies vaak overnemen. Waar dat niet gebeurt, kan de Tweede Kamer de betrokken minister daarop aanspreken.