U bent hier

3.3 Knieklachten

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: februari 2016

timmerlieden

knielen en hurken

In bepaalde fysieke beroepen hebben medewerkers relatief vaak last van knieproblemen. Te denken valt aan vrachtwagenchauffeurs, timmerlieden, stratenmakers, havenarbeiders, tapijt- en vloerenleggers, voetballers, tegelzetters, dakdekkers en elektriciens. Deze medewerkers moeten vaak behoorlijk veel tillen, bukken, knielen en hurken, waardoor hun knieën worden belast.

De meest voorkomende knieaandoeningen zijn artrose en meniscusletsel. Een andere specifieke beroepsziekte aan de knie is de zogeheten ‘jumper’s knee’. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij professionele volleyballers en basketballers.

3.3.1 Belastend

scharnier­gewricht

belastend

traplopen

De knie is het grootste en meest complexe gewricht van het menselijk lichaam. Het is een scharniergewricht, maar het kan ook draaien en schuiven. Tijdens het bewegen krijgen de knieën veel te verduren, omdat er veel gewicht op komt. Werknemers met knieproblemen lopen deze meestal op door constante bewegingen die belastend zijn voor de knieën. Denk hierbij aan:

  • uitglijden, struikelen of verdraaien (acuut letsel);
  • veelvuldig knielen, hurken en traplopen (chronisch letsel);
  • zwaar tillen.

Artrose in de knie

Bij artrose in de knie gaat het vaak om slijtage van het kraakbeenweefsel in de knie. Hierdoor kan er in het gewricht bot-op-botcontact ontstaan, wat erg pijnlijk is. Vaak straalt de pijn uit naar de benen. De pijn neemt toe na bijvoorbeeld wandelen, traplopen of knielen. Werknemers kunnen last hebben van stijfheid, vooral na een periode van rust. Ook kunnen er door vochtophopingen zwellingen ontstaan, waardoor het moeilijker wordt om de knie te buigen en te strekken.

3.3.2 Oplossingen

overgewicht

Als arboprofessional is het zaak dat u zich realiseert dat artrose moeilijk te voorkomen is door het nemen van preventieve maatregelen. Een belangrijke oorzaak van artrose is namelijk overgewicht, en daar zal de medewerker natuurlijk zelf aan moeten willen werken.

Overbelasting

pauzes

U kunt wel proberen om overbelasting te voorkomen, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat medewerkers niet langdurig moeten knielen, hurken en tillen. Regelmatige pauzes en niet te lange werkdagen kunnen hierbij helpen. Als een medewerker toch knieproblemen krijgt en de klachten werkgerelateerd zijn, is het zaak om het werk, dan wel de werkomstandigheden aan te passen. Hierbij kan een werkplekdeskundige u van dienst zijn.

De onderste ledematen

Knieproblemen worden in beroepsziektenland aangeduid met ‘aandoeningen aan de onderste ledematen’. De drie meest gemelde aandoeningen van de onderste ledematen zijn achtereenvolgens artrose van de knie, hielspoor en ontsteking van de slijmbeurs van de knieschijf (bursitis prepatellaris). De verwachting is dat uitval door artrose van de knie en de heup de komende jaren zal toenemen. Dit komt omdat werknemers langer moeten doorwerken. Ook de verwachte toename van overgewicht kan gevolgen hebben voor de gewrichten. Formuleer daarom specifieke maatregelen in uw plan van aanpak om deze risico’s te beperken.