9.3 Bedrijfsgeheimen
Soms kunt u een idee of uitvinding het beste beschermen door geheimhouding. Zeker als geen bescherming mogelijk is door enig IE-recht. Denk bijvoorbeeld aan de receptuur van de frisdrank van Coca-Cola. Sinds kort genieten bedrijfsgeheimen in Europa wettelijke bescherming.
9.3.1 Wet bescherming bedrijfsgeheimen
knowhow
commerciële waarde
In oktober 2018 is de Wet bescherming bedrijfsgeheimen (Wbb) in werking getreden. Hiermee heeft Nederland de Richtlijn 2016/943/EU, over de bescherming van niet-openbaar gemaakte knowhow en bedrijfsinformatie (bedrijfsgeheimen), geïmplementeerd. Wat beschermd wordt is:
- informatie die geheim is of niet algemeen bekend of toegankelijk is;
- informatie die commerciële waarde heeft dankzij de geheimhouding en onderworpen is aan redelijke maatregelen om geheim te blijven.
Een bedrijfsgeheim kan zowel technische als commerciële informatie omvatten.
9.3.2 Gelijkenissen met IE-rechten
openbaar maken
Anders dan bij IE-rechten geeft de Wbb geen exclusief recht dat tegen iedereen te handhaven is, maar zijn er wel gelijkenissen met IE-rechten. De bescherming is beperkt tot het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken van een bedrijfsgeheim (artikel 2 Wbb). Het is ook onrechtmatig als er geprofiteerd wordt van een door een ander gepleegde wanprestatie (artikel 2 lid 2 Wbb).
Soms moet het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting zwaarder wegen dan het belang om knowhow geheim te houden. Journalisten en klokkenluiders kunnen in zulke gevallen een beroep doen op artikel 4 Wbb.