U bent hier

9.2 Domeinnamen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: augustus 2024

Als u een website voor uw onderneming opzet, koopt u een domeinnaam en legt deze vast. Domeinnamen zijn verwijzingen naar internetadressen, die louter bestaan uit cijfers van IP-adressen. IP staat voor Internet Protocol. Omdat woorden gemakkelijker te onthouden zijn dan cijfercombinaties, is er een technisch systeem in het leven geroepen dat woorden kan doorverwijzen naar de juiste IP-adressen.

Domeinnamen worden uitgegeven door verschillende internationale instanties. In Nederland geeft de Stichting Internetdomeinnaamregistratie Nederland (SIDN) de .nl-domeinnamen uit. Dit gebeurt steeds op basis van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.

9.2.1 Inbreuk op IE-rechten

merkrecht

Domeinnamen zijn geen IE-rechten. Een domeinnaam zegt dus niets over uw juridische positie. Domeinnamen kunnen wel inbreuk maken op verschillende IE-rechten, waaronder het merkrecht. De domeinnaam kan gezien worden als een teken waartegen u kunt optreden op basis van een merkrecht. Als de domeinnaam niet wordt gebruikt om waren of diensten te onderscheiden, bent u als merkhouder aangewezen op artikel 2.20 lid 2 sub d BVIE. U kunt dan optreden tegen de domeinnaamhouder als deze ongerechtvaardigd voordeel verkrijgt zonder geldige reden.

Handelsnaam

aantonen

Ook kunt u soms met een handelsnaam optreden tegen domeinnaamhouders, maar dan moet het gebruik van de betreffende domeinnaam wel beschouwd kunnen worden als het voeren van een handelsnaam. Dit zult u als eiser moeten aantonen. Immers, op basis van de Handelsnaamwet kan alleen worden opgetreden tegen andere verwarringwekkende handelsnamen (artikel 5 Hnw).

9.2.2 Geschillenregeling

arbiter

Sinds 2008 geldt er voor Nederlandse domeinnamen een Geschillenregeling, waaraan elke domeinnaamhouder van een .nl-domein onderworpen is. Het WIPO Arbitration and Mediation Center is aangewezen als arbiter bij domeinnaamgeschillen.

Derden (niet-domeinnaamhouders) kunnen kiezen om een eventuele inbreuk via de Geschillenregeling op te lossen of via de reguliere rechter.

9.2.3 Handelsnaamrechtspraak

beschrijvend

Een belangrijk arrest over domeinnamen is dat van Artiestenverloning van de Hoge Raad uit 2015. Hieruit blijkt dat er in het geval van louter beschrijvende namen slechts bij bijkomende omstandigheden opgetreden mag worden tegen een andere naam die verwarring wekt. Dit arrest heeft op zijn beurt weer handelsnaamrechtspraak geïnspireerd, zodat ook bij beschrijvende handelsnamen bijkomende omstandigheden nodig zijn om tegen verwarring op te treden. Taal laat zich dus niet zomaar monopoliseren.