U bent hier

Onderneming & Administratie
Auto van de zaak2. Privégebruik (of niet) van auto van de zaak2.5 Eigen bijdrage werknemer

2.5 Eigen bijdrage werknemer

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: augustus 2020

privé­gebruik

Vaak laten ondernemingen hun werknemers een eigen bijdrage betalen voor het privégebruik van de auto van de zaak. Denk aan bijdragen voor parkeerkosten, schade, accessoires die geen eigendom van de werknemer zijn of worden, de meerprijs van een duurdere leaseauto (zie ook paragraaf 4.4) of een vast bedrag per gereden privékilometer.

Nettoloon

WAS

De eigen bijdrage voor de auto van de zaak moet uit het netto­loon van de werknemer komen. Let erop dat inhoudingen op het minimumloon per 1 januari 2017 – door de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) – niet meer zijn toegestaan.

aftrekken van bijtelling

Als het daadwerkelijk om een eigen bijdrage voor privégebruik gaat die de werknemer uit zijn nettoloon betaalt – en u dit vooraf ook zo met elkaar heeft afgesproken – mag u die bijdrage aftrekken van de bijtelling die u wegens privégebruik doet. Voor een eigen bijdrage bij schade geldt hierbij als aanvullende voorwaarde dat de schade niet het gevolg mag zijn van onrechtmatig of onzorgvuldig handelen van de werknemer (zie ook paragraaf 1.7).

minder loonheffingen

Aftrek van de eigen bijdrage vermindert dus de bijtelling waardoor hierover per saldo minder loonheffingen zijn verschuldigd. In paragraaf 4.4 komt het in mindering brengen van de eigen bijdrage op de bijtelling wegens privégebruik uitgebreid aan bod.