Oefentherapie effectief bij stressklachten
Als een werknemer ziek wordt als gevolg van langdurige stress, heeft hij naast psychische klachten vaak ook lichamelijke klachten. Onderzoek laat zien dat psychosomatische oefentherapie in dit geval effectief kan zijn.
Jaarlijks zijn er veel werknemers die ziek thuis belanden doordat zij langdurig hebben rondgelopen met stressgerelateerde klachten. Dit uit zich in aandoeningen als een burn-out/overspannenheid of in angst- en paniekstoornissen.
Combinatie van gesprekken en oefeningen
Onderzoek van het Nederlands Paramedisch Instituut Amersfoort laat zien dat psychosomatische oefentherapie in dit geval een gunstige invloed kan hebben op de stressklachten en symptomen en dat het zelfs kan helpen bij het voorkomen van ziekteverzuim. Psychosomatische oefentherapie richt zich zowel op de lichamelijke klachten als de psychische klachten die de werknemer heeft. Vaak bestaat een behandeling uit een combinatie van therapeutische gesprekken en lichaamsgerichte oefeningen om weer in balans te komen.
Vooral effectief bij werkgerelateerde overspanning
Het onderzoek werd afgenomen bij patiënten met stressgerelateerde psychische en lichamelijke klachten. Zij kregen een combinatie van behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie, psycho-educatie en taakgerichte hulpverlening. De precieze behandeling was afhankelijk van de symptomen die de persoon vertoonde.
De uitkomst was dat psychosomatische oefentherapie vooral effectief is bij de ‘minder complexe’ patiënten met een werkgerelateerde overspanning en personen die kampen met hyperventilatie. Het effect was minder groot bij mensen met zwaardere aandoening, zoals een burn-out of ernstige angst- en paniekstoornissen.