Fiscaal gunstig bijdragen aan goed doel

Als er in uw onderneming werknemers zijn die zich inzetten voor een sportieve fondsenwervingsactie zoals de Roparun of de Alpe d’HuZes, kunt u ook een bijdrage leveren. Door tijd beschikbaar te stellen of een deel van de reis- of verblijfkosten van de werknemers voor uw rekening te nemen, kunt u hen fiscaalvriendelijk ondersteunen.

U kunt werknemers die zich inzetten voor een sportieve fondsenwervingsactie op verschillende manieren ondersteunen:

  • U geeft de werknemers bijzonder verlof en zorgt er op die manier voor dat de sportieve prestatie niet ten koste gaat van het vakantiesaldo van de werknemer.
  • U draagt rechtstreeks bij aan het team van de werknemer. Er is geen sprake van loonvoordeel voor deze werknemer en de bijdrage kan dus onbelast plaatsvinden.   
  • U verzorgt zelf de maaltijden en het verblijf van de werknemer tijdens de activiteit of één van beide. U kunt bijvoorbeeld een camper of touringcar ter beschikking stellen of catering regelen.
  • U geeft individuele werknemers een vergoeding.

Vergoeding in loon of eindheffing

Een individuele vergoeding voor werknemers moet u rekenen tot hun loon of betrekken in de eindheffing. Het is namelijk alleen mogelijk om een onbelaste vergoeding voor reis en verblijf te geven als de werknemer hier geen privévoordeel van heeft. Er moet dan bovendien sprake zijn van een meer dan bijkomstig zakelijk karakter. Als een werknemer zelf het initiatief neemt om deel te nemen aan het evenement, is het de vraag of dit het geval is.

Eindheffing voorkomen met vrije ruimte werkkostenregeling

Heeft uw onderneming de werkkostenregeling al ingevoerd, dan mag u de vergoeding onderbrengen in de vrije ruimte. Uw onderneming is dan geen 80% eindheffing verschuldigd, zolang u op jaarbasis de vrije ruimte van 1,5% van de fiscale loonsom niet overschrijdt. Voor de werknemer is de vergoeding op deze manier in ieder geval onbelast.