Voorlichting belangrijk bij auto van de zaak
Als een werknemer een auto van de zaak ter beschikking gesteld krijgt, moet u zich ervan vergewissen dat hij goed op de hoogte is van de mogelijke gevolgen die dat kan hebben. Is de werknemer zich niet bewust van de hoogte van een eventuele bijtelling en blijkt achteraf dat u deze bijtelling onterecht niet heeft toegepast, dan kunt u die niet zomaar in één keer met terugwerkende kracht alsnog verwerken.
U moet een werknemer goed voorlichten over de fiscale gevolgen van een auto van de zaak. Dat blijkt ook weer uit een recente uitspraak van de kantonrechter in Groningen. In deze zaak had een werknemer van een partycentrum een bestelauto ter beschikking gekregen, omdat zijn privéauto er de brui aan had gegeven. De man kreeg er een boekje voor de kilometeradministratie bij. Hij deed daar echter niets mee, maar gebruikte de auto toch privé. Het partycentrum was daarvan op de hoogte. Toen de man na een jaar uit dienst ging, paste de werkgever alsnog de bijtelling voor een heel jaar toe.
Hoogte bijtelling belangrijke informatie
De werknemer schrok behoorlijk toen hij op zijn loonstrookje de hoogte van de bijtelling zag. In het bericht ‘Bijtelling niet zomaar inhouden op loon’ kon u al lezen dat de werkgever niet kon bewijzen dat de man goed was ingelicht over de gevolgen van privégebruik. In het vervolg van deze zaak constateerde de kantonrechter dat de werkgever de man wel had ingelicht, maar niet over de hoogte van de eventuele bijtelling. Dat was cruciale informatie. Bovendien had het partycentrum bij de constatering dat de auto privé werd gebruikt direct de loonbijtelling moeten toepassen of de auto moeten innemen.
Kantonrechter Groningen, 11 november 2010, LJN: BO4435